Шановні абоненти! Будь ласка, передавайте показники лічильників з 1 по 5 число кожного місяця та у разі виявлення запаху газу дзвоніть 104 У разі виявлення запаху газу дзвоніть 104
Під час проведення земляних робіт пошкоджено підземні газопроводи

Під час проведення земляних робіт пошкоджено підземні газопроводи

14.12.2021 13:01

На Тернопільщині у листопаді-грудні 2021 року неодноразово мали місце випадки порушення герметичності розподільних підземних газопроводів. Пошкодження газопроводів під час проведення земляних робіт виявлено у селах: Іванківці, Медин, Токи Тернопільського району та Задарів Чортківського району. У випадку отримання такої аварійної заявки Центральна  аварійно-диспетчерська служба «Тернопільгазу» миттєво передає інформацію районній аварійній  газовій службі підприємства, яка здійснює виїзд а місце події. Дані випадки відносяться до надзвичайних ситуацій та є неприпустимими, адже часто вони призводять не тільки до великих матеріальних збитків, а й до людських жертв! 

До того ж,  локалізація та ліквідація наслідків аварій -  це довготривалий процес, який створює незручності для значної кількості споживачів, адже без газу залишаються домівки від декількох годин до декількох діб.  

Шановні споживачі природного газу!  

На території Тернопільської області прокладено понад 14 тис. км підземних газопроводів. Уздовж траси підземного газопроводу виділені охоронні зони  з обох боків від осі газопроводу. В їх межах не допускаються складування матеріалів та обладнання, садіння дерев, влаштування стоянок автотранспорту, гаражів, кіосків та інших споруд

Будівельні роботи, риття траншей, ям, котлованів на відстані менше ніж 15 метрів від газопроводу допускаються тільки на підставі письмового дозволу та в присутності представника районного управління з експлуатації газового господарства.   Точне місцезнаходження газопроводу визначає представник газового господарства

З метою попередження аварійних ситуацій вкотре звертаємось до жителів області, наголошуючи, що проведення будь–яких земляних та/або будівельних робіт здійснюється відповідно до законодавства за письмовим погодженням з балансоутримувачем підземних комунікацій! 

Пам’ятайте!  

При витоку газу з підземного газопроводу, він через нещільності в ґрунті може проникати  в підвали та під підлогу 1-го поверху будинків. Власники будівель несуть відповідальність за справність ущільнення вводів та випусків інженерних мереж (водопровід, каналізація, теплотраса, силові кабелі та кабелі зв’язку)  в підвали будинків, утримання підвалів та технічних підпіль у стані, який забезпечив би їх постійне провітрювання і перевірку на загазованість. Справність ущільнення вводів і випусків інженерних комунікацій повинна перевірятися власником щороку в осінній період і оформлятися актом, в якому повинно бути зазначено технічний стан ущільнень вводів і випусків. Власники суміжних підземних комунікацій (водопровід, каналізація, теплотраса, кабельні лінії), прокладених на відстані до 50 метрів від осі газопроводу, зобов'язані забезпечити своєчасну очистку кришок колодязів і камер від забруднення, снігу, льоду для перевірки на загазованість. Кришки колодязів і камер повинні мати отвір діаметром не менше 15 міліметрів. 

При концентрації газу в повітрі від 5% до 15% утворюється вибухонебезпечна суміш страшної руйнівної сили. Отже, перед тим, як самовільно почати будівельні чи землерийні роботи в охоронній зоні газопроводів, зважте, до яких наслідків це може призвести.  

Шановні споживачі! При виявленні запаху газу Вам необхідно

негайно припинити користування газовикористовуючим обладнанням, перекривши крани на приладах та перед ними, відчинити кватирки, вікна, двері  створивши протяг для провітрювання приміщення,  викликати аварійну газову службу за номером телефону 104.  При цьому забороняється вмикати (вимикати) електроосвітлення і електроприлади, користуватись відкритим вогнем.  

Умовою надійного, безперебійного та безаварійного розподілу природного до вашого житла є дотримання елементарних правил безпеки. Це вбереже Вас та Вашу сім’ю, сусідів від важких наслідків аварій, пов’язаних з недбалим ставленням до газу.

Завжди Ваш - «Тернопільгаз»