Шановні абоненти! Будь ласка, передавайте показники лічильників з 1 по 5 число кожного місяця та у разі виявлення запаху газу дзвоніть 104 У разі виявлення запаху газу дзвоніть 104
Наслідки недопуску працівників газового господарства до газифікованих об'єктів споживачів

Наслідки недопуску працівників газового господарства до газифікованих об'єктів споживачів

19.03.2021 09:03

Оснащення споживачів природного газу лічильниками газу є обов'язком підприємств, що здійснюють розподіл природного газу на відповідній території. Найбільшим із них на Тернопільщині є ПрАТ "Тернопільгаз". 

Під час приєднання об'єкту замовника до газових мереж споживачу необхідно звернутися до ПрАТ "Тернопільгаз" для узгодження порядку дій щодо видачі технічних умов, погодження проекту, встановлення лічильника газу тощо. 

Правові, економічні та організаційні засади забезпечення всіх категорій споживачів вузлами обліку природного газу з метою запровадження повного комерційного (приладового) обліку природного газу визначаються Законом України «Про забезпечення комерційного обліку природного газу» 

Інформуємо про те, що працівники газового господарства повинні  здійснювати контрольний огляд лічильника, проводити його експертизу, ремонт, монтаж, демонтаж та дотримуватись зазначених термінів. А  також, спільно з уповноваженим органом Держспоживстандарту – ДП «Тернопільстандартметрологія» здійснювати обов’язкову повірку лічильників газу, тобто перевірку на справність. 

В свою чергу, споживач зобов'язаний допустити уповноважених представників газорозподільного підприємства на власну територію (у приміщення), де встановлений лічильник газу, та забезпечити їм доступ до приладу для контрольного зняття показників, його перевірки, контрольного огляду; монтаж/демонтаж на повірку (періодичну, позачергову, експертну), експертизу та/або ремон протягом експлуатації вузла обліку природного газу та його складових за пред'явленням ними службових посвідчень. 

Перешкоджання споживачами у допуску працівників ПрАТ "Тернопільгаз" до об'єктів споживачів, несе за собою наслідки, передбачені чинним законодавством та Кодексом газорозподільних мереж, а саме: 

визначення об’єму спожитого природного газу здійснюється за граничними об’ємами споживання природного газу населенням з урахуванням усіх газових приладів і пристроїв з дня останнього контрольного зняття показань лічильника до дня забезпечення вільного доступу представникам Оператора ГРМ для контрольного зняття показань лічильника, у відповідності до пунктів 4, 5 глави 3 Розділу ХІ Кодексу газорозподільних систем.  

Тобто, у випадку відмови в допуску ПрАТ "Тернопільгаз" має право здійснити перерахунок об'єму спожитого природного газу на основі граничних об'ємів споживання! 

ПрАТ «Тернопільгаз» забезпечує безаварійний та безперебійний розподіл природного газу в межах ліцензійної діяльності та здійснює миттєве реагування у разі виникнення аварійної ситуації, ліквідовує її наслідки. 

Отримати кваліфіковану консультацію з усіх питань щодо розподілу природного газу Ви зможете у Контакт-центрі ПрАТ «Тернопільгаз». Так, з 01 по 05 число кожного місяця в робочі дні споживачі природного газу можуть подавати показники лічильників, в інші робочі дні працівники контакт-центру допомагають клієнтам при реєстрації в “Особистому кабінеті”, займаються обробкою звернень, що надходять у підприємство в електронній та письмовій формі. 

Також, до питань, з якими можна звернутись в Контакт-центр належать: приєднання об’єктів замовників до газових мереж, проектування та будівництва газопроводів, сервісного обслуговування та ремонту газового обладнання, роз’яснення, вирішення спірних та конфліктних ситуацій тощо. 

З метою своєчасного врегулювання конфліктних ситуацій діє телефонна “Гаряча лінія” від споживачів ПрАТ “Тернопільгаз”. 

Номери телефонів Контакт-центру:

0352 51 99 04 

097 051 99 04 

095 051 99 04 

Номер телефону “Гарячої лінії”: 

0 800 500 904 

Зверніть увагу! Розрахунок за послугу з розподілу природного газу та за сам газ, як товар регулюється законодавством України, Кодексом газорозподільних мереж та типовим договором, укладеним сторонами під час газифікації об’єкту.   

За вказаних вище вимог, а також для належного обліку наданих послуг, рекомендуємо дотримуватись норм чинного законодавства. 

Завжди Ваш «Тернопільгаз»!