Шановні абоненти! Будь ласка, передавайте показники лічильників з 1 по 5 число кожного місяця та у разі виявлення запаху газу дзвоніть 104 У разі виявлення запаху газу дзвоніть 104
Навчання по наданню долікарської домомоги потерпілим і вміння користуватися первинними засобами пожежогасіння для працівників ПрАТ ”Тернопільгаз”

Навчання по наданню долікарської домомоги потерпілим і вміння користуватися первинними засобами пожежогасіння для працівників ПрАТ ”Тернопільгаз”

15.11.2019 08:34

Техногенне навантаження в Україні постійно зростає, як і кількість нещасних випадків, таких як вибухи, пожежі, аварії, ДТП. Діабетичні коми, серцеві напади, різке погіршення стану здорової людини все частіше трапляється в наш час. Тому, правильне надання домедичної допомоги надзвичайно важливе. 

За даними європейських досліджень вірні дії порятунку людини з першої хвилини збільшують шанси на одужання потерпілого на 80-90%. Коли ж початок порятунку людини в невідкладному стані відбувається з десятої хвилини, шанси знижуються до 5%.

Про значення володіння знаннями та навичками надання домедичної допомоги відповідно нових вимог, а саме Протоколу Європейської ради реанімації, йшлося на тренінгу для працівників компанії ПрАТ “Тернопільгаз” 13 листопада 2019 року. 

Навчання відбулося за участі представників навчально-методичного центру цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Тернопільської області Володимира Андрунька, підполковника служби цивільного захисту та майстра виробничого навчання Віктора Сокольваки.

Можливість почути, навчитись і спробувати, моделюючи ситуацію, мали особи, відповідальні за організацію робіт по чистці димових та вентиляційних каналів районних газових управлінь ПрАТ “Тернопільгаз”, а також всі бажаючі працівники підприємства. Присутні ознайомились з оцінкою стану потерпілого, який включає три фактори: наявність свідомості, власного дихання та серцебиття. Розглянули основні види домедичної допомоги людині, яка перебуває в невідкладному стані. Також, відбулося навчання по наданню домедичної допомоги постраждалим залежно від характеру та виду травми, а саме: зупинка кровотечі, штучне дихання, непряма компресія грудної клітки, накладання пов'язки на рану.

За словами начальника відділу охорони праці Оксани Грушко, володіння знаннями та навичками надання домедичної допомоги є запорукою порятунку життя людини при нещасному випадку.

Було також проведено практичне навчання по вмінню користуватись первинними засобами пожежогасіння для ліквідації і локалізації пожежі. Кожен охочий мав можливість самостійно скористатись порошковим та вуглекислотним вогнегасником для безпечного і ефективного гасіння умовної пожежі. Присутні також подивилися фільм про процес переходу займання в житловому приміщенні у розширену пожежу.

Охорона та захист здоров’я кожного працівника є принциповою позицією керівництва компанії ПрАТ “Тернопільгаз”. Тому такі заходи є системними на підприємстві. Працівники мають можливість щороку проходити різноманітні навчальні семінари та тренінги.