Dear subscribers! Please pass metrics from the 1st to 5th of each month and in the case of gas smell, emergency call 104 If gas smell detects, call 104
Навчання по наданню долікарської домомоги потерпілим і вміння користуватися первинними засобами пожежогасіння для працівників ПрАТ ”Тернопільгаз”

Навчання по наданню долікарської домомоги потерпілим і вміння користуватися первинними засобами пожежогасіння для працівників ПрАТ ”Тернопільгаз”

15.11.2019 08:34

Техногенне навантаження в Україні постійно зростає, як і кількість нещасних випадків, таких як вибухи, пожежі, аварії, ДТП. Діабетичні коми, серцеві напади, різке погіршення стану здорової людини все частіше трапляється в наш час. Тому, правильне надання домедичної допомоги надзвичайно важливе. 

За даними європейських досліджень вірні дії порятунку людини з першої хвилини збільшують шанси на одужання потерпілого на 80-90%. Коли ж початок порятунку людини в невідкладному стані відбувається з десятої хвилини, шанси знижуються до 5%.

Про значення володіння знаннями та навичками надання домедичної допомоги відповідно нових вимог, а саме Протоколу Європейської ради реанімації, йшлося на тренінгу для працівників компанії ПрАТ “Тернопільгаз” 13 листопада 2019 року. 

Навчання відбулося за участі представників навчально-методичного центру цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Тернопільської області Володимира Андрунька, підполковника служби цивільного захисту та майстра виробничого навчання Віктора Сокольваки.

Можливість почути, навчитись і спробувати, моделюючи ситуацію, мали особи, відповідальні за організацію робіт по чистці димових та вентиляційних каналів районних газових управлінь ПрАТ “Тернопільгаз”, а також всі бажаючі працівники підприємства. Присутні ознайомились з оцінкою стану потерпілого, який включає три фактори: наявність свідомості, власного дихання та серцебиття. Розглянули основні види домедичної допомоги людині, яка перебуває в невідкладному стані. Також, відбулося навчання по наданню домедичної допомоги постраждалим залежно від характеру та виду травми, а саме: зупинка кровотечі, штучне дихання, непряма компресія грудної клітки, накладання пов'язки на рану.

За словами начальника відділу охорони праці Оксани Грушко, володіння знаннями та навичками надання домедичної допомоги є запорукою порятунку життя людини при нещасному випадку.

Було також проведено практичне навчання по вмінню користуватись первинними засобами пожежогасіння для ліквідації і локалізації пожежі. Кожен охочий мав можливість самостійно скористатись порошковим та вуглекислотним вогнегасником для безпечного і ефективного гасіння умовної пожежі. Присутні також подивилися фільм про процес переходу займання в житловому приміщенні у розширену пожежу.

Охорона та захист здоров’я кожного працівника є принциповою позицією керівництва компанії ПрАТ “Тернопільгаз”. Тому такі заходи є системними на підприємстві. Працівники мають можливість щороку проходити різноманітні навчальні семінари та тренінги.